Rabarberbullar från Åbergs trädgård o Café

När vi var på Åbergs trädgård och Café, förra året, passade vi på att fika. Vi åt en jättegod rabarberbulle som jag skulle försöka göra här hemma sedan. Jag gjorde en kompott som blev alldeles för lös och reulstatet blev en blaskig dödbakad bulle. Inget roligt. Men döm om min förvåning när recepet var med i Ystads Allehandas bilaga om Matrundan på Österlen, häromdan.
 
http://www.abergsgarden.nu/ snurra gärna in och kolla på deras hemsida. Värt ett besök när ni susar förbi Ystad.

Så nu tänkte jag dela med mig av dessa mumsiga bullar.
 
Först gör man Åbergs rabarbersaft:
 
2 kg rabarber, skäres i bitar, låt skalet sitta kvar. Låt marinera med 5 dl råsocker samt saften och skalet av en citron i några timmar. Lägg i tjockbottnad kastrull tillsammans med en kanelstång. Häll på 5 dl vatten. Koka sakta tills rabarbern är mjuk. Smaka av och tillsätt ca 3 dl socker. Sätt en silduk i ställning över en skål. Låt saften rinna igenom. Spara rabarbermassan. Späd saften efter smak.
Häll på ren flaska eller frys och ta fram vid behov.
 
Till bullarna använder du:
Rabarmassan som blev över röres med 3 msk kanel, 2 msk vetemjöl, 100 g smör och 2 dl socker. Rör samman och använd som fyllning i bullarna.
 
Bulldegen är den samma som till vanliga kanelbullar. Själv brukar vi använda receptet som står på Kungsörnens mjölpaket. Här kommer det receptet.
 
Grundrecept på vetebullar

150 g smör eller margarin, rumsvarmt (eller 1½ dl flytande)
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1 dl strösocker eller vit baksirap
½ tsk salt
eventuellt 2 tsk stött kardemumma
800 g (ca 1,4 l ) Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl

Fyllning: 150 g rumsvarmt smör eller margarin, 1 dl strösocker, 2 msk kanel
Till pensling: 1 ägg, pärlsocker eller hackad mandel

Gör så här:

Värm mjölken till 37°C (fingervarmt). Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet.
Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
Rör ihop ingredienserna till valfrifyllning och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle. Fler utbakningsförslag,se förslag längre ner. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Bullar: Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.

Klippta längder: Klipp jack i rullen och lägg en flik till vänster, nästa till höger osv. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Värm ugnen till 200°C. Pensla och grädda längderna i nedre delen av ugnen, cirka 20 minuter.

Fyllningar:

Choklad- och hasselnötsfyllning Bred ut 50 g mjukt smör på den kavlade degen. Strö på 2 msk socker, 50 g hackad mörk blockchoklad, 50 g hackade hasselnötter.

Mandelmassa- och apelsinfyllning
Bred ut 50 g mjukt smör på den kavlade degen. Strö på 2 msk strösocker blandat med det finrivna skalet av en väl tvättad apelsin. Grovriv 100 g mandelmassa och fördela den över.

Nutellafyllning
Bred ut 50 g mjukt smör och 100 g Nutella på den kavlade degen.

 
 

Rabarber

Snurra in på mat och recept kategorin och kolla mina smaskiga rabarberrecept.

Kan du inte tala

 
Finaste bilden av dem alla. Kallar den för: Kan du inte tala? Fast vem som säger det till vem, har jag inte blivit klok på. Älskar min Toddeman över allt annat. Inte helt ny bild men den är som sagt den finaste.

Körsbärträdet 5 maj 2013

 
Körsbärsträdet som står på framsidan, ut mot gatan.
 
 
Körsbärsträdet 6 maj fotograferat uppifrån sovrumsfönstret.
 
 
 

Drivhus 5 maj 2013

 
Sommaren 2011 regnade bort och var så kall men rabarberna frodades och var jättestora. Vi flyttade hit 15 juli och hade ingen möjlighet att ta hand om allt själv, utan fick ge bort det. Det var synd att det skulle förfaras. I fjol var det en rätt tråkig sommar men inte så regnig som 2011 och då blev det nästan inga rabarber alls. Små, knyttiga så det blev knappt till några pajer och definitivt inget att frysa in. Men då fick vi istället massor av björnbär så vi gjorde paj nästan varenda dag. Mumsi mumsi. Alla andra hade MASSOR av rabarber men inte vi.  Björnbären lyste med sin frånvaro 2011. I år 2013, gav Jonny rabarberna lite, lite blåkorn och nu vattnar han dem. Ska bli spännande att se om det blir nåt av det i sommar. Fast har vi en massa tur och gödsel i skorna som vi säger här nere, kan vi kanske göra en pytteliten paj nu till Kristi hmmelfärdshelgen på torsdag. Jag ska blanda med jordgubbar och det är min absoluta favoritpaj, rabarber/jordgubb. Ni som inte testat det, gor det!
 
 
Tycker det är lite sent för julrosorna att blomma men ack så vackra de är. Svärfars favoriter och när han flyttade lämnade han dessa två kvar till oss, att njuta av.
 
 
Andra julrosplantan.
 
 
Jonnys övervintrande pelargonier har fått flytta ut i drivhuset i väntan på bättre väder så de kan sättas ut. Det har varit frost flera morgnar nu så vi vågar inte riskera att de dör för oss. Tror den längst till höger med större blad och utan blommor, är en blodröd kärlekspelargon. Vi har även försökt härda den engelska pelargonen för den behöver kyla för att få en tidig blomning. Vi har haft några innan som vi klarat övervintra ett par år och de har inte blommat förrän i augusti. Ska bli spännande och se hur det går med den i år. Håller tummar och tår.
 
 
Var på Gunnebo trädgårdscenter, Skivarp, i lördags och passade på att köpa två, små körsbärstomatplantor. Vi älskar ungsrostade grönsaker och det är perfekt med dessa små tomater att slänga in en stund innan det är klart. Då slipper man det vattniga, kladdiga som det blir av de vanliga tomatklyftorna.
 
 
Detta ska bli stora tomatplantor och det ser väldigt klent ut måste jag säga. Har vi tur får vi svarta, vanliga och bifftomater. De som lever får se, plantorna alltså. Mycket varierande storlek och grovlek på plantorna. Svärfar är en hejare på tomater och han sår dem i februari och när han tagit vad han vill ha, får vi resten. Vi är helkassa på de,t för vi missar en massa tjuvskott fast vi tittar och tittar. Suck. Fast vi fick många tomater ändå ifjol, vi fick så vi stod oss gott och väl och det blev även så töserna fick med sig hem, några stycken.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Utebilder 5 maj 2013

 
Tydligen missade vi några tulpanlökar när vi tog bort rabatten.
 
 
Penseerna lade sig mot norr i alla stormarna så det blev till att köpa två till. Lite sent in på  säsongen så det fanns inte fler röda utan det fick bli två blå.
 
 
Nu är bägge smårabatterna på södergaveln klara och singeln är lagd.
Nu fattas bara lite krukor med pelargonier i.
 
 
Jämnat till, lite ny jord och sått gräs nu är det bara att vattna, vattna och vattna igen.
Där har stått 15 cypresser och det har även dränerats så allt var i en enda röra
men förhoppningsvis är det fint till midsommar. Hoppas lilla äppleträdet kan bära någon frukt i år. Det har stått inklämt mellan alla cypresserna och flämtat efter sol, luft och syre.
 
 
Från andra hållet blev det en fin slänt, inte för tvär för gräsklipparn.
 
 
 
 
Älskar syrener men fick ta bort några buskar som var flera meter höga och flera meter i diameter.
Sparade två, bl a denna, som vi ska se om vi kan tukta så den blir lagom stor och inte svämmar över, över alla breddar. Man för vänta några år så man ser vad det blir av den och sedan klippa den till önskad storlek.
 
 
Några halvfrusna penseer som min man räddade från soptunnan hemma hos sina föräldrar.
Ser mnsann ut som de tar sig. Han ger sig icke den mannen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ljus

 
Det är visserligen inte jag som gjort detta ljuset men tyckte det var så fint att jag visar det ändå.
Det är dotter med sambo och hennes svärföräldrar som gör ljus. Detta är i ett Ikeaglas som kostade 9 kr.  Det är ett fint glas och då syrran gillar dessa Ikeaglasen och även ljus ska hon få det som en liten uppmuntran när hon kommer hem från sjukhuset. Glasen finns med många olika motiv. En fin och enkel gåbortspresent. Själva ljuset står löst så det är bara att ta av och använda glaset som vanligt om man vill det. Då kan man ställa ljuset på ett litet fat och vips har man en annan vacker ljuskälla.

Vingardin

 
 
 
Kommer att bli jättefint i mitt kök.
 
 

Londongardin

Det har även blivit två gardiner. Fler är på g. Behöver två vingardiner till, till köket plus att det ska bli en sovrumsgardin så småningom, när jag hittat tyget.
 
 
Gjorde denna till en liten släkting, lilla Filippa, som fått Londonmotiv i sitt nyfixade rum.
 
 
Mitt första alster och jag blev riktigt nöjd.
 
 
 

Lite decoupage

Mina väninnor Eva och Kerstin tyckte jag behövde få igång min kreativa ådra. Jag har alltid varit väldigt anti till allt vad pysslande heter. Men man är väl inte sämre människa än man kan ändra sig. Så nu är jag med en decoupagare!
Det har inte blivit så mycket ännu för det tar rätt lång tid och jag har ju mina ben och dras med. Nu tänker ni nog att man dekuperar väl inte med benen?! Nej inte jag i alla fall men jag har ofta ont i dem och då blir det inte många knop här i the Nilssonska palatset.
 
Här kommer några bilder på mina alster men det har tagit mig ett halvår att fixa till dem.
 
 
Lampskärmen som ska pryda fönsterlampan i sovrummet.
 
 
Prydnadskudden till sängen
Nu gäller det bara att hitta lakansväven till gardinerna. Hmm, har ingen aning om var jag lade det nu i renoveringsröran.
 
 
Dörrskylt
 
 
Dörrskylt igen
 
 
Och igen!
 
 
Gissa!!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jacksopotatis

4 bakpotatisar
2 pkt bacon
1 rödlök
1knippa finhackad persilja
3 dl riven ost,valfri
1 msk smör
2 msk rapsolja
saften från 1/2 citron
salt,svart el vitpeppar,helst från kvarn.

Värm ugnen till 200 grader.

Tvätta o picka med en gaffel.
Lägg potatisen i en formel dyl o baka tills den blir mjuk.
Skär bacon i bitar o stek knaprigt,skala o skär lök i tunna skivor.
När pot e mjuka ta ut o dela dom o gröp ur innehållet.
Släng i alla ingridienser men bara hälften av osten,smaksätt med kryddor o citron.
I med mosen i potatisarna och ta resten av osten ovanpå.In i ugnen på grill tills osten smällt.
Detta trevliga recept hittade jag på Facebook i gruppen Vad lagar du till middag idag. Det verkar så gott så det får man prova en dag. Tänkte dela med mig till alla er som besöker min lilla blogg. Kommentera gärna om ni har lagat till det.

Matbloggande igen

Fick ett trevligt meil idag från hittarecept.se. De undrade om jag ville bli länkad från deras sida och det tackar man inte nej till. Är bara rädd att det inte fungerar för detta är ju ingen renodlad matblogg. Jag älskar nya recept och även den klassiska husmanskosten. Man står med ett ben i vart läger så att säga. Dels med all den gamla beprövade maten och med allt det nya och alla nya ingredienser som finns idag. Jag får ofta inspiration från provsmakningarna i butikerna, så många gånger har jag kopierat recepten från de olika företagen.
 
Men frågan är nu om man kan vara med när man skriver om sitt liv här allra längst ner i vårt avlånga land om vår husrenovering, mina hundar, Toddemannen mitt älskade första barnbarn och allt annat som svischar förbi.

En stor del av min blogg handlar om min sjukdom då den är så pass ovanlig att många inte ens vet om att den finns. Att fast vi bor i samma land har oerhört olika vård beroende på var vi bor. Hur jobbigt allting är ibland. Hur mycket denna hatade sjukdom sätter käppar i mitt livs hjul. Jag gör det även för att andra med samma sjukdom ska hitta min blogg och se att jag är inte ensam om det här, det finns fler. Det var så jag själv upptäckte att jag inte var ensam när jag en dag för 2 år sen satt och googlade runt och hittade en blogg hos en tjej  i norra Sverige som har blivt en mycket kär vän.
 
Vi får se hur det går. Blir det inget fortsätter jag att matprata ändå för alla

Kyckling med saffransris och mandelsås

 

Här kommer recptet, nu funkade det. Bjöd det nu på valborg och det blev mycket uppskattat. Vet att texten ser lite underlig ut med det får vi leva med, enda sättet det fungerade

Kycklingfilé med saffransris och mandelyoghurt
 

Ett häpnadsväckande och utsökt sätt att tillaga kyckling och ris. Lyxig saffran förgyller riset och du serverar det med den ugnsbakade kycklingfilén. På detta ringlar du en speciell sås gjord på syrlig yoghurt med aprikoser och mandelspån.

Betyg: 4 röster Mitt betyg:
Recept: Kycklingfilé med saffransris och mandelyoghurt

Ingredienser

Så här gör du

  • 4 kycklingfiléer
  • 1 msk matfett
  • salt och peppar
  • 3 dl fullkornsris
  • 1/2 grönsaksbuljongtärning
  • 1 påse saffran

Mandelyoghurt

  • 10 torkade aprikoser
  • 1/2 dl rostade mandelspån
  • 2 dl turkisk yoghurt
  1. Sätt ugnen på 150ºC.
  2. Bryn kycklingfiléerna i matfett och krydda med salt och peppar. Lägg dem i en ugnssäker form och sätt in den mitt i ugnen. Stek kycklingfiléerna tills innertemperaturen är 70ºC, 15-20 minuter.
  3. Koka riset enligt förpackningens anvisning, tillsammans med grönsaksbuljongtärning och saffran.
  4. Yoghurt: Skär aprikoserna i bitar. Blanda aprikoserna och mandelspån med yoghurt.
  5. Servera kycklingfiléerna med saffransris, mandelyoghurt, pitabröd och sallad.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen (kan innehålla mjölk, laktos, gluten, ägg).
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri matyoghurt.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt margarin och byt ut yoghurten mot Sour Supreme (innehåller soja).

Tips

Prova lite kardemumma i yoghurten.

Näringsvärde

ENERGI:
FETT:

3408 kJ / 815 kcal
16,6 g


RSS 2.0