Rabarberbullar från Åbergs trädgård o Café

När vi var på Åbergs trädgård och Café, förra året, passade vi på att fika. Vi åt en jättegod rabarberbulle som jag skulle försöka göra här hemma sedan. Jag gjorde en kompott som blev alldeles för lös och reulstatet blev en blaskig dödbakad bulle. Inget roligt. Men döm om min förvåning när recepet var med i Ystads Allehandas bilaga om Matrundan på Österlen, häromdan.
 
http://www.abergsgarden.nu/ snurra gärna in och kolla på deras hemsida. Värt ett besök när ni susar förbi Ystad.

Så nu tänkte jag dela med mig av dessa mumsiga bullar.
 
Först gör man Åbergs rabarbersaft:
 
2 kg rabarber, skäres i bitar, låt skalet sitta kvar. Låt marinera med 5 dl råsocker samt saften och skalet av en citron i några timmar. Lägg i tjockbottnad kastrull tillsammans med en kanelstång. Häll på 5 dl vatten. Koka sakta tills rabarbern är mjuk. Smaka av och tillsätt ca 3 dl socker. Sätt en silduk i ställning över en skål. Låt saften rinna igenom. Spara rabarbermassan. Späd saften efter smak.
Häll på ren flaska eller frys och ta fram vid behov.
 
Till bullarna använder du:
Rabarmassan som blev över röres med 3 msk kanel, 2 msk vetemjöl, 100 g smör och 2 dl socker. Rör samman och använd som fyllning i bullarna.
 
Bulldegen är den samma som till vanliga kanelbullar. Själv brukar vi använda receptet som står på Kungsörnens mjölpaket. Här kommer det receptet.
 
Grundrecept på vetebullar

150 g smör eller margarin, rumsvarmt (eller 1½ dl flytande)
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1 dl strösocker eller vit baksirap
½ tsk salt
eventuellt 2 tsk stött kardemumma
800 g (ca 1,4 l ) Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl

Fyllning: 150 g rumsvarmt smör eller margarin, 1 dl strösocker, 2 msk kanel
Till pensling: 1 ägg, pärlsocker eller hackad mandel

Gör så här:

Värm mjölken till 37°C (fingervarmt). Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet.
Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
Rör ihop ingredienserna till valfrifyllning och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle. Fler utbakningsförslag,se förslag längre ner. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Bullar: Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.

Klippta längder: Klipp jack i rullen och lägg en flik till vänster, nästa till höger osv. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Värm ugnen till 200°C. Pensla och grädda längderna i nedre delen av ugnen, cirka 20 minuter.

Fyllningar:

Choklad- och hasselnötsfyllning Bred ut 50 g mjukt smör på den kavlade degen. Strö på 2 msk socker, 50 g hackad mörk blockchoklad, 50 g hackade hasselnötter.

Mandelmassa- och apelsinfyllning
Bred ut 50 g mjukt smör på den kavlade degen. Strö på 2 msk strösocker blandat med det finrivna skalet av en väl tvättad apelsin. Grovriv 100 g mandelmassa och fördela den över.

Nutellafyllning
Bred ut 50 g mjukt smör och 100 g Nutella på den kavlade degen.

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0