Nu börjas det!!!!!!

Jul eller ej nu börjar det röra på sig i köket. Igår när Ida och jag åkte för att julshoppa såg det ut så här med garderoben i matplatsen.

Mindre garderob, perfekt att samla bråte i.

När vi kom hem såg det ut så här!Nu ser det ut så här:

Julen var ju egentligen inställd i the Nilsonska palatset. Får ändå erkänna att lite julmusik, en nyklädd riktig gran får julnerven att darra till lite. Måste bara köpa en topprydnad för vi pangade spiran ifjol.


Allt slit för vi VILL ha detta!


JulbukettSonen kom hem med denna julbukett som han fått på sitt jobb idag. Han jobbar som kyrkovaktmästare så han fick den av "kyrkan".

Jag tycker den är så vacker att fler ska få njuta av den.
Passar även på att slänga in en bild på denna buketten som jag fick av "kyrkan" när jag var på uppläsning från skrivarkursen. Helt underbara höstfärger.Skomakarbesök

Nu har jag varit på besök hos skomakaren för utprovning av mina nya vinterkängor. Oh, de kommer att bli så fina, varma och goa. Vi tittade även på inneskor och valde vilka som kunde vara bäst för mig, här i huset när man är upp och ner i källaren flera ggr om dan ibland. Vi har ju tvättstugan nere. Zia har ju varit här och visste medetsamma vad jag kunde ha. Ville ha som man bara kan sticka fötterna i kvickt och lätt. Just nu har jag mina sandaler och jag gillar inte det, för jag är så rädd om dem, så de inte blir uppslitna. Jag behöver lite andra skor innan det är dags med nya sandaler. Jag ringde till läkaren och bad om en snabb remiss, så har jag en enorm tur, kommer den med nu på 2011  och att Nova-kliniken godkänner den vill säga.
Som jag brukar säga nu håller vi alla tummar och tår för att detta ska bli bra.Inte precis den bästa bilden men så här kommer det att se ut. Här är de utan sula.

 Man kan även ha skaften nedvikta om man vill det. Snyggt till jeans.
Om det inte är för mycket snö vill säga.

Inneskorna jag ska ha. Just dessa var bara några som jag provade, syns att de inte är till mig för remmarna är provisoriskt förlängda. Jag gillar dessa så nu väntar jag bara på en faktura från SOL.
Leslie Pearse - Rosie

Då var det dags att äntligen lägga in en bok igen. Jag har hittat en ny författare: Leslie Pearse och som vanligt när jag gör det, slukar jag allt jag kommer över av den nya skribenten. Kommer att visa fler böcker av henne senare.
Jag hittade denna boken av en slump när jag var in om på biblioteket. Vi har ett pyttelitet bibliotek här i byn med en superbra bibliotekarie. Han slår knut på själv i jakten på dina beställningar. Det han inte hittar är inte värt att hitta. Vi måste vara rädda om både bibblan och honom. Jag har biblioteksperioder där jag lånar massor, sen läser jag bara Harlequin, för att sen ränna på bibblan igen.

Så här skriver Damm förlag om Leslie Pearse:

"Lesley Pearse fick sitt stora genombrott som författare med romanen Georgia och hon är numera en av de mest älskade brittiska författarna. Lesley Pearses mål är att skriva böcker som man inte kan lägga ifrån sig, och hennes egna favoriter är Törnfåglarna och Borta med vinden. Hon bor i Bristol i England"
L P skriver om starka kvinnor som man får följa sedan deras svåra, barndom. Hur de får kämpa för att överleva, ofta fattiga och utnyttjade. Detta är en av mina favoritkombinationer och jag rekommenderar verkligen hennes böcker. Hon skildrar miljöerna på ett sätt så att man orkar läsa vidare och inte skummar förbi, för att det blir för mycket och långtråkigt.
I boken Rosie får man följa Rosie under hennes barndom, hur onda familjemedlemmar kan vara, genom livets kringelikrokar för ett bättre liv.
En bok, svår att lägga ifrån sig, gripande men samtidigt hoppfull. 
Läs den!


Lymfscintens vara eller icke vara.....

Nu har jag äntligen fått besked om att jag slipper lymfscinten. Jag har tegelstenstjocka journaler som styrker mitt lymfödem, ända sedan mina födelsejounaler, där det står att jag hade svullna fötter redan när jag blev född.
Jag vill ju ha manuellt lymfdränage och det kan jag bara få i Lund på lymfödemmottagningen. För att få komma till där måste man ha gjort en lymfscint, denna röntgen som mäter lymfans flöde och ser eventuella stopp.
Då tar de hål mellan tårna för att spruta in kontrast. Detta gör att lymfan kommer att läcka och vem vet när det kommer att stoppa. Då får jag rosfeber och jag får antibiotika, vilken jag inte tåler all sorts utav.
Jag har ju redan varit hos dem för behandling, 1998, så efter ett möte bestämdes det att jag ska få komma dit.
Ska även be att få nya stödstrumpor, har problem med dem jag har eftersom de kasar ner och lägger sig som en knölig massa i knävecket som gör ont och skavar för vart steg jag tar.
De pratade med om något fyiotek, få hjälp med vikten. Det blir en senare fråga när jag väl kommer dit.
Står på deras väntelista till nång gång, kanske i slutet av januari.

Skomakare Zia

Äntligen händer det nåt på skofronten här. Nu ska jag få vinterkängor. Jag tillhör SOL i genom Ystads lasarett.


Vi har hållit på ett tag och försökt få bra skor till mig men då mitt vänstra ben blev sämre i våras och svullnade upp så mycket, sade han i Ystad att han inte visste vad han skulle ge mig för han hade inte mer till mig. Gissa om jag blev ledsen. Som nu till vintern t ex. Vem vill sitta inne hela vinter bara för att man inte har nåt på fötterna? Det är lymfödemikernas stora fasa och problem, just skor. Det är så orättvist för det är så olika beroende på vilket landsting man tillhör. Man blir lika ledsen varje gång man får höra skräckhistorier om hur vi blir behandlade.

Så av en ren slump såg jag en lymfödemsida att Zia design  i Malmö finns ännu! Nu satte denna tanten igång att ringa runt. Jag har ju gått och fått så många skor förr hos Severino Zia som bara har varit helt underbara. Mina fötter var inte alls så stora då så de skorna han gjorde, t ex underbara pumps med hög klack, blev så förvillande så man tänkte inte på att mina fötter var olika stora. Han är en trollkarl av stora mått.
Minns att jag fick ett par vita pumps när jag gifte mig, ett par svarta pumps plus ett par svarta nästan som av sammet med strass uppe på. Så läckra. De passar tyvärr inte nu så de har jag fått slänga. Jag fick promenadskor och loafers och vinterstövlar. Ett par grå korta stövlar med typ nedhasat, skaft med mörkgrå påsydd blomma på skaftet. Helt fantastiskt vackra.

Så hände lite i mitt liv som gjorde att mina fötter var längst ner på prioriteringslistan. Jag brydde mig inte helt enkelt. Jag levde som vanligt och när det blev rosfeber, ryckte jag på axlarna, tog dalacin och gick o lade mig.
Jag orkade helt enkelt inte bry mig och då sketarskorna, de var breda och bra för mig, då de skorna kom kunde jag köpa i vanlig affär. De plus sandaler från scholls. Detta är världens skönaste sandaler men nu har min väsnterfot blivit så bred att de är svåra att ha. Det bästa med dem är att det är det enda paret sandaler som har tillräckligt långa remmar. Plus att det går att ställa, både remmen framme över foten och den runt där bak. rekommenderas för er som inte har fullt så stora svullnader. Kostar en del men det har du igen för du kan ha dem flera år. Själv går jag med sandaler ända in tills det börjar regna för mycekt på hösten.

En liten utsvävning bara, tillbaka till ämnet. Jag ringde alltså till Zia design och döm om min förvåning, Severino Zia jobbade ännu! Och han kom ihåg mig, både mig och min familj fast det var minst 15 år sen vi setts. Jag fick ju skor två gånger om året då. Han berättade att han fortfarande var verksam genom Sol och berättade hur jag skulle gå till väga. Sagt och gjort. Jag kontaktade min läkare och bad om vinterskor med Zia design som tillverkare. När jag fick fakturan på de obligatioriska 700 kr, betalade jag in dem omgående.

För två veckor sen kom Severino hem till oss och gjorde gipsgjutningar av min fötter. Jag var bara så lycklig. Vi diskuterade vad för kängor jag skulle ha. Svarta, snörning, vattentäta och med ordentlig sula var mina krav. Jag går med hundarna varje dag så de behövs det riktiga doningar på benen. Nu den 19 dec skall jag in till Malmö för att prova. Ska bli så spännande.
Mer info kommer. Tyvärr missade jag att fotografera när vi gjorde gipsavgjurningarna.

Fler pumpare

I helgen stötte jag helt apropå en man här i byn som även han har en kompressionspump! Bara så himla intressant. Han får pumpa sin arm varje dag efter en operation för många år sedan. Han har stödstrumpa längs hela sin arm. Lustigt att vi får våra stödstrumpor av samma sjukgymnast på lasarettet. Han pumpar precis som jag ca en halvtimme om dagen. Skillnaden är att jag pumpar på bägge benen så det tar ju en timme drygt innan man är klar. Jag brukar käka frukost under tiden och läsa. Idag var en ensammen dag för nu har jag blivit bortskämd några dagar med att jag stiger upp och går direkt in och börjar pumpa. Under tiden lagar min man kaffe och fixar mackor åt oss och serverar mig det. Bara så himla skönt. Så brukar han zappa på tvn och jag glanar i min bok och vovvarna springer från den ena till den andra och vill smaka.

Så här ser min kompis och stövel ut. Bara det att min stövel är helt orange.

Rosfeber igen

Nu är det dags med rosfeber igen. Foten läckte lymfa förra veckan några dagar och i söndags var det så dags igen. När jag tog av pumpstöveln på höger ben kände jag hur ont det gjorde i huden, på skenbenet. Ja då, röda fläckar som ett brev på posten. Som tur är har Novakliniken både kvälls och helgöppet, jag fick tid en timme efter att jag ringt, i Ystad.
Fick Dalacin och bad även om Cociliana för min hemska hosta. För inte nog med rosfebern utan jag har nån sorts förkylningsinfluensa också. Jag har sån hemsk hosta om natten så jag får sova med uppfälld huvudgärd. Känner mig fortfarande mör och manglad och är supertrött. Försöker sitta vid datorn för att inte sova hela tiden. Kan inte göra så mycket i hushållet mer än det viktigaste och i dessa tider med bara 10 dagar kvar till jul har man inte tid att vara sjuk.
Bloggsnö

Häromkvällen hjälpte Kerstin mig att fixa snö på bloggen. Som ni ser blev det jättefint. Vi gjorde även om headern så den blev lite julig. Sara kommer ev hem i morgon för att hjälpa mig att fixa klart headern. Skulle vilja ha en font med snö på nu i vinter. Få se hur vi ska klura ut det. Tydligen blev allt lättare med fotoshop. Här längst nere i söder har vi ingen snö. Bara blåst, blåst och en massa regn. Rått och kallt så det går genom märg och ben. Tur i alla fall att det inte är som förra året, då hade vi en meter snö sen fjorton dagar tillbaka.

Malmö

Idag har jag och min svägerska Gittan varit i Malmö och köpt julklappar. Hon de sista och jag de första! Många år sen jag var så tidigt ute.

Först åkte vi till Ekohallen och efter det blev det en tur till Burlövs center.
Hittade lite grejor där så det känns bra. Bl a varsin T-shirt till Albin och Linus.

Vi tog en fika med innan vi åkte hem, passade även på att köpa två limefärgade minijulstjärnor. Passar kanon i fönstren i matplatsen.

Lägger även upp en bild på min weinachtspyramide som vi köpte första gången vi var i Lubeck på julmarknad, 1993.Aningen dammig men det bjuder jag på!

RSS 2.0